Těhotenství a vůně: které zvolit a kterým se vyhnout

30.8. 20190 Komentářů

Těhotenství je rozhodně jedním z nejkrásnějších, ale také nejnáročnějších období v životě ženy. V tomto speciálním čase, kdy díky trochu vyostřeným smyslům vnímáme vše trochu jinak a vůně jsou pro nás mnohdy intenzivnější nebo výraznější než jindy, záleží hlavně na tom, co nám v danou chvíli voní nejvíce.

Každá těhotná žena si jistě v různých fázích těhotenství prošla chuťovými i čichovými změnami. Někomu voněly různé druhy květin, jiné maminky nemohly květiny ani vidět. Jinde se zlou odezvou setkaly svěží a mentolové vůně, naopak vhod přišlo ovoce. Těhotenství jako takové je samo o sobě unikátní, a tak je třeba přistupovat i k výběru vůní v tomto období. Obecně však nešlápnete vedle, když se budete řídit následujícími řádkami.

Vůně během těhotenství a po porodu

Jak vonět s miminkem v bříšku

Spíše než po čerstvých květinách sáhněte po květinových vůních – úžasná je Růže jako podpora ženské energie a také něhy, Levandule, protože dodává pocit bezpečí a jistoty nebo Fialka, která umí rozveselit a dodává optimismus. Dále pak Šeřík působí antidepresivně a vyvolává v lidech pocity pohody, štěstí a uvolněnosti nebo Jasmín, který zlepšuje náladu a zvyšuje sebedůvěru. Co může být v tomto náročném období lepšího, než voňavý difuzér, který zlepší náladu a zvedne sebevědomí!

Doporučuje se i svěží vůně pro dodání energie a tzv. nového větru do plachet Mandarinka, ta působí antidepresivně, je povznášející, povzbuzující a posilující, také má dezinfekční, osvěžující a protikřečové účinky. Z ovocných vůní dále určitě nezklame Citron, který zvyšuje motivaci a koncentraci na to důležité tady a teď nebo zajímavá dvojice Pomeranč (odpuzuje únavu, podporuje radost ze života a dodává pocit tepla a bezpečí) a Pomelo, které povzbuzuje mysl a umí nastartovat tělo.

Jakým vůním se vyhnout

Jak už jsme řekli, obecně se v těhotenství nedoporučují vůně, které vám nevoní nebo nejsou v daný okamžik sympatické. Obvykle to bývají vůně, které zahřívají nebo jsou velmi výrazné jako například Skořice, Skořice – Pomeranč, Vanilka, Santalové dřevo nebo různé Vánoční vůně.

Velmi často se v těhotenství také stává, že to, co vám voní například první měsíc nebo dva vám už v dalším trimestru vonět nebude a ne jinak je tomu při porodu, kdy se doporučují jiné vůně v první době porodní a jiné ve třetí době porodní.

Vůně během těhotenství a po porodu

Vůně a jejich vliv na zdraví

Ruku na srdce, s tím malým pokladem, který nosíte pod srdcem, je vám někdy pěkně těžko. I zde vám mohou být vůně k prospěchu. Od bolesti svalů vám může pomoci vůně Kadidla, Máty, Levandule nebo Majoránky, která je protikřečová a působí dobře také na dýchání. Pokud trpíte v těhotenství na problémy s trávením či zažíváním, tady je výborná čisticí vůně Citronu nebo žaludek uklidňující Pomelo. Chcete-li posílit imunitu, vhodný je Rozmarýn nebo Eukalyptus, který je antibakteriální, protiplísňový, protizánětlivý, antibakteriální a antivirový.

Vůně během těhotenství a po porodu

Až se narodí miminko…

Když děťátko konečně přivedete na svět, pamatujte na to, že nejvhodnější vůní při jeho narození je vůně jeho maminky či tatínka. V prvních měsících se nedoporučují používat žádné vůně, aby se mohl nervový systém miminka správně dovyvinout. Doporučujeme postupně dítě seznamovat s různými vůněmi jemných květin, ovoce, zeleniny a dalších předmětů, se kterými se postupně dostane do styku.

Zhruba od jednoho roku věku je možné pomalu a opatrně začít s aromaterapií i u malých dětí, které se potýkají s různými problémy (problémy se spánkem, zažíváním, kožní problémy). Je možné aplikovat esenciální oleje při jemných masážích po koupeli, přidávat je do koupele či je vdechovat na základě rozptýlení do prostoru difuzérem.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..